1126 Budapest, Böszörményi út 27. - Google térkép  |  Tel +36 1 355 4091

e-mail:  szentilonagyogyszertar@gmail.com

A A A

Alfoldi SandorA magas vérnyomás, a hypertonia manapság a legelterjedtebb betegség, amely miatt orvoshoz fordulunk. Minden ötödik felnőttnél előfordul. A hipertóniás betegek közül háromból egy nem tud a betegségéről. Mivel a magas vérnyomás gyakran teljesen tünetmentes, ezért nem ritkán egészen addig nem ismerik fel, amíg olyan szövődményeket nem okoz, mint a szélütés (stroke), vagy a szívroham.

A gyakori szűrő jellegű vérnyomás ellenőrzés elősegítheti a hypertonia korai felismerését, kezelését és a szövődmények elkerülését. Noha a magas vérnyomás általában életmódbeli változtatásokat és gyógyszerszedést igényel, ezek a legtöbb betegnél sikeresen megoldhatók: a hypertonia ma már csaknem mindenkinél jól beállítható.

 

A hypertonia gyógyítható betegség.
Számos halálos és nem halálos szövődmény megelőzhető, ha a hipertóniát időben felfedezik és megfelelően kezelik. A magas vérnyomás a stroke és a szívrohamok egyik legfőbb oka. A fejlett országokban az elmúlt 20-25 évben a stroke halálozás 60%-kal, a szívbetegségek halálozása pedig 50%-kal csökkent. A következményes élettartam és életminőség emelkedés jelentős részben a hypertonia korai felismerésének és megfelelő kezelésének köszönhető.

Hogyan ismerjük fel a magas vérnyomást?
Sajnos a hypertonia fájdalmatlan kórkép, gyakran semmilyen panaszt nem okoz. Egyesek azt állítják, hogy megérzik azt, hogy mikor magas a vérnyomásuk. Valójában ennek megítélésére az egyetlen megbízható módszer, ha megmérjük a vérnyomást.

Mi a magas vérnyomás?
A vérnyomás az az erő, amit a véráramlás fejt ki az artériák falára. A legtöbb ember nem tudja, hogy a vérnyomásnak általában szabályos napszaki ritmusa van, reggel ébredés előtt közvetlenül a legmagasabb, viszonylag magas marad a nap folyamán és az alvás idején csökken. Napi 20-30 Hgmm-es ingadozás még normális vérnyomás esetén is előfordul, ez azonban kezeletlen hypertonia esetén több. Egyetlen mérés alapján ezért nem szabad magas vérnyomást megállapítani.

A vérnyomás mérése.
A szív összehúzódásakor az artériákban uralkodó nyomást szisztolés, a szív elernyedésekor észlelhetőt pedig diasztolés vérnyomásnak nevezzük. A vérnyomásméréskor tehát ezt a két számot adjuk meg, pl. az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm alatt van.
A vérnyomást ellazult állapotban, legalább öt perc pihenés után, általában ülő testhelyzetben, megtámasztott háttal kell mérni, miközben a kar a szív magasságában alá van támasztva.

Mi a normális vérnyomás?
Felnőtt korban 120–130/80–85 Hgmm-es vérnyomás tekinthető normálisnak. Ha egy felnőtt vérnyomása következetesen 140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb, akkor hipertóniája van és orvosa valószínűleg életmódbeli változásokat fog javasolni, emellett gyakran gyógyszeres kezelést is alkalmaz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!