Elérhetőség:
1126 Budapest Böszörményi út 27.
Telefon: 06-1 / 355-4091

Nyitva tartás:
Hétfő-péntek 08:00 - 20:00,
Szombat: 08:00- 13:00


szimpatika

Veszelyhelyzet2

Cégadatok

Cegadatok X

LX Line Partner Patika

LX Line Partner Patika

Látogatottság

Oldalletöltések száma: 15152285

u17 16A tavasz első hónapjaiban a sportolni vágyók és a sportolók ismét visszatérhetnek a szabadba, természetes közegükbe. A kellemes nappali hőmérsékletek immáron lehetőséget biztosítanak a futáshoz és a biciklizéshez, a versenysportot űzők többsége pedig a tornacsarnokokban töltött téli hónapok után ismét birtokba vehetik a gyepet, az aszfaltot, a salakot attól függően, hogy milyen sportágnak hódolnak. A felkészülés és az intenzív terhelés időszakában a magnézium különösen fontos szerepet játszik a szervezet működésében. A sportolók magnézium szükségletéről és annak pótlásáról Dr. Kovács Gergely Antalt, a Sportkórház egykori sebész főorvosát, az U 17 labdarúgóválogatott orvosát kérdeztük.

 

- Nehéz önt utolérni, az ember, azt gondolná, hogy nyugdíjas évei kezdetén az orvosok– a nagyon intenzív munka után - passzív pihenésre vágynak. Mivel foglalkozik most?
- Az orvosok a mozgalmas évtizedeket követően sem pihennek meg, folyamatosan igénylem, hogy szakmai tudásomat kamatoztathassam. Jelenleg a magyar futball utánpótlás válogatottaknak vagyok a sportorvosa. Most épp hazánk ad otthont a 2015-ben Bulgáriában megrendezendő Európa bajnokság egyik selejtezőkörének, melynek az U17-es válogatott az egyik érintettje. Sajnos valóban nehéz egy adott helyen elérni tekintettel arra, hogy napi rendszerességgel ingázom a csapattal a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontja, a felcsúti Pancho Aréna és egy budapesti szálloda között.

- Korábban főként sebész főorvosként dolgozott, a sportorvosi szakma sem áll messze Öntől?
- Nem, sőt a sebész főorvosi teendők mellett volt folyamatosan sportorvosi rendelésem is. 2013. december 31-én mentem nyugdíjba, de az orvosi hivatást azóta is gyakorlom.

- Rátérve beszélgetésünk témájára, milyen szerepet tölt be a magnézium a szervezet működésében Miért fontos ez a kémiai elem?
- A magnézium elősegíti az enzim reakciót, az enzimtermelést, amely elengedhetetlen az izmok és az ízületek működéséhez, emellett hozzájárul a csontok és a fogak szilárdságához és épségéhez.

- Hogyan juthat természetes úton magnéziumhoz az emberi szervezet?
- Főként a zöldségek bevitelével, de egyes magvak is tartalmazzák, mint a dió, mogyoró, a tökmag és a kakaó. Sajnálatosan többnyire kis mennyiségben fordul elő a növényekben, ezért az egyébként is nagy igénybevételnek kitett sportolói szervezet számára elengedhetetlen, hogy naponta többször jusson zöldséghez és gyümölcshöz, továbbá más forrásból történő magnéziumhoz.

- Milyen tüneteket produkál a szervezet, ha magnézium-hiányos állapotba kerül?
- Az adott személy ingerlékennyé válik, szorongás léphet fel, fáradtság – álmosság érzete lesz úrrá, alvászavar. Mindezek a reakciók annak köszönhetőek, hogy a magnézium hiányának hármas hatása van: befolyásolja az izmok, az idegek és a szív működését.
A közérzetre ható tüneteken kívül a magnézium hiányának leglátványosabb fizikai megnyilvánulása: az izomgörcsök. A sportolók állandó stressz-hatás és fizikai terhelés (vízveszteség) alatt állnak, ezért esetükben nem ritka a lábikragörcs és a zsibbadás.

- Hogyan alakul ez ki?
- A sportolók esetében a vízhiányos állapot az egyik legfőbb veszély, amit ők a fokozott izzadás révén érnek el. Ezen kívül a különböző vízhajtók és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint az alkohol is elvonja az ásványi anyagokat és a vizet a szervezetből.
Lényeges elem még az a kényszerített állapot a sportolók életében, amikor fogyás céljából diétáznak, hiszen megvonnak maguktól számos tápanyagot, melyek sok esetben a magnézium pótlásának alapköveit képezik. Ilyenkor elengedhetetlen a vitaminok útján történő bevitel.

- Hogyan pótolható ilyenkor minél gyorsabban és hatékonyabban a szükséges mennyiség?
- A magnézium bevitel ideális mennyisége orvosi előírásoknak megfelelően 20-29 mg testsúly-kilogrammonként (napi 2 db magnéziumtabletta, étkezés után, bő folyadékkal), ezt követve további vitaminok alkalmazásával gyorsan pótolható. A zsírban oldódó vitaminok (D és A vitaminok), valamint a kalcium együttes alkalmazásával hatásosabb a felszívódása és részben akadályozott a vizelet útján történő gyors távozása. Ugyanakkor óvatosan kell a kalcium mennyiségével bánni, mert amennyiben túlzottan sok kerül a szervezetbe, akkor úgynevezett keláthatás léphet fel és a magnézium egyáltalán nem képes felszívódni.
A pótlás orálisan, tabletta formájában történik, a sportolók esetében a magnézium szedése rendszeres, ezért a szakorvosok által kifejezetten ellenjavallott a pezsgőtabletták használata, mert gyakori alkalmazásuk vesekőhöz vezethet.

- Mely sportágak képviselői a leginkább érintettek a magnézium folyamatos pótlásában?
- Azon szakágak, ahol a sportolók szervezete huzamosabb terhelésnek van kitéve. Ilyen az atlétika, ezen belül is a hosszútávfutás.

- Túladagolható-e a magnézium?
- Egészséges szervezetben a C vitaminhoz hasonlóan a fölösleges magnézium mennyiség a vizelettel távozik. Egy beteg, veseproblémás szervezetben, ahol a szerv nem képes feldolgozni a magnéziumot, ott természetesen már okozhat mellékhatásokat.

- Létezik magnézium érzékenység?
- A magnézium az emberi szervezetben jelenlévő természetes elem, ezért a színtiszta magnéziumra nem alakulhat ki érzékenység. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a magnéziumpótlást szolgáló különböző vitaminok és tabletták vivőanyagaira egyes sportolók érzékenyek, de ez nagyon ritka jelenség.

Köszönöm szépen a beszélgetést. Sok sikert kívánok Önnek és az U17-es labdarúgó válogatottnak!


Az interjút készítette: Tóth Ilona
Kép forrása: MLSZ.hu U17