Emésztőrendszerünk
Gyomorpanaszok - milyen betegségekre utalhatnak?
Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi-, illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut, melyet okozhat stressz kiváltotta savtúltengés, vírusos vagy bakteriális fertőzés, csípős illetve fűszeres ételek, alkohol túlzott fogyasztása.
Ilyen esetben néhány napos diéta, gyakori, nyugodt kis étkezés, savcsökkentők használata mellett a panaszok gyorsan megszűnnek.
Heveny gyomorhurut (gyomorrontás)
A gyomorrontást okozhatja túl sok, romlott vagy fertőzött étel, szalmonellával fertőzött kacsatojás, a hűtőszekrényen kívül vagy a hűtőszekrényben helytelenül tárolt ételek, különösen hús, tej és tésztafélék, de gyakran a túl hosszú ideig tárolt fagylalt is. A panaszok az étel fogyasztásától számított 2 órán vagy 1-2 napon belül jelentkeznek.
Ha nincs rend odabent - a gyomorpanaszokról
Mi a teendő gyomorfájás, hányinger, rosszullét esetén? Hogyan lehet eldönteni, egyszerű gyomorrontásról, vagy más gasztroenterológiai problémáról van-e szó? Összeállításunk cikkei segíthetnek Önnek ennek eldöntésében. Nemcsak az ünnepek idején kell óvni, védeni gyomrunkat a túlzott étel és ital fogyasztás következményeitől, de ha bekövetkezik a baj, nem árt tudni, milyen tünetei vannak a gyomorrontásnak, melyek a kiváltó okai, milyen tippeket, ötleteket érdemes megfogadni. A témában olvassa el összeállításunkat!
Gyomorrontás - tippek, ötletek
Gyomorrontásban szenved Ön vagy valamelyik családtagja? Hasznos tippeket, ötleteket, házi praktikákat olvashat a Jó tudni! weboldalról.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.
Forrás: jotudni.hu